Крушунски водопади

Крушунски водопади (Крушунска бигорна каскада) – поредица от водопади в близост до село Крушуна, Община Летница, Северна България. Намират се на 6 км. от град Летница и са известни със своята живописност. Водопадите представляват дълга травертинова (бигорна) каскада, отделните стъпала на която са самите водопади.

География

Крушунските водопади се намират на северния склон на Деветашкото плато в средния Предбалкан. Каскадата се образувала по протежение на река Пройновска извираща от Крушунската пещера. Първият и най-голям водопад от каскадата е 15-метровият Пръскалото който, заедно със следващите ненаименувани по-малки водопади, носят общото название Крушунски водопади.

Цялото Деветашко плато е богато на карстови образувания. В непосредствена близост до водопадите се намират множество пещери някои от които са Маарата, Урушка Маара, Бонинска пещера и др. А на 15 км. западно се намира известната Деветашка пещера.

Туризъм

Туристическата пътека започва от около половин километър южно от селото и до нея се достига по път около който имa възможности за паркиране. Туристическата пътека криволичи нагоре срещу течението на реката и накрая достига до първият и най-голям водопад от каскадата – Пръскалото и пещерата, от която извира реката. Има множество мостове, позволяващи на туристите да разгледат местността.

Местоположение

село Крушуна се намира в последните склонове на Стара планина, които преминават в обикновени възвишения, от които започва Дунавска равнина в допир с Деветашко плато. Цялата местност – “Маарата” е 440 декара.

През 1967 г. местността е обявена за лесопарк,

През 1995 г., 57 декара са обявени за природна забележителност.

През 1976 г. в местността е открита минерална вода с температура 58°

* Поява на водопадите

Появили са се преди 120 милиона години. Тогава е било дъно на море, но след оттеглянето на водата, една от водните пещери пропада и образува природния феномен.

* Откъде идва името на село Крушуна

– през 6 и 7 век са живеели славяни, които се занимавали с развъждане на ловни птици – Коршун, до ден днешен тази птица съществува в Русия, Украйна, Сърбия. В България тя е с име – каня.

  • * Какво означава наименованието на местността Маарата, в която се намират прочутите Крушунски водопади и пещерите над тях
    на иврит – вода от планина
    на гръцки- пещера
    на арабски – малка пещера
    на турски – голяма пещера